Suomessa on veneiden käymäläjätteiden täydellinen päästökielto

20.6.2018


Tampereen Ratinassa, alarannassa ja Särkänniemen satamarannassa surisee mukavasti Dokki Septi-imurit. Siinä ne ovat olleet jo pitkään ja Tampereelle Lapiniemeen tulee laituriremontin mukana uusi, aikaisempaa vahvemoi Dokki Septi.

Kevään uusia käyttäjiä ovat satamat myös Pirkkalassa ja Hämeenlinnassa.

- Dokit ovat parhaita imureita, mitä Suomesta myydään, Tampereen kaupunki hankkii vain Dokki-imureita. Ne ovat huoltovapaita ja varmatoimisia laitteita, joissa hintalaatu on kohdallaan, sanoo Tampereen satamakapteeni Matti Joki.

- Olemme Tampereella muutenkin kehittämässä satamien jätehuoltoa, pian meillä on toistakymmentä ykkösluokan satamaa.  

- Tupla Dokki imee septiä jopa 150 l/min ja pilssivettä 80 l/min ja sopii siten suurtenkin veneiden tarpeisiin, sanoo Juhani Kostiainen.

- Dokki imee voimakkaasti, pysähtyy ajastuksella automaattisesti, on hiljainen, ei tukkeudu ja kestää kuivakäyntiä rajattomasti ja pumppaa korkeallakin olevaan purkupaikkaan. Siis huoleton ratkaisu vilkkaan sataman vaativiin tarpeisiin, kertoo Dokin kehittäjä Juhani Kostiainen, jolla on vuosikymmenien kokemus pumpuista ja vesien puhdistusjärjestelmistä.

Suomen aluevesillä on täydellinen käsittelemättömän käymäläjätteen päästökielto. Veneiden, joissa on wc, on oltava varustettuja septitankilla ja tankin imutyhjennysjärjestelmällä. Vaihtoehtoina käyvät edelleenkin perinteinen kemiallinen käymälä tai kompostoiva käymälä.

https://www.trafi.fi/veneily/ymparisto/septitankit